onsdag 28 mars 2012

Obekväm sanning om mammografin?

Nu kommer förklaringen till varför väntetiderna i mammografin blev så långa hos det privata företaget Avesina. Men uppgifterna ansågs så känsliga (detaljerade) att de retuscherades bort så att media och politikerna i Hälso- och sjukvårdsstyrelsen inte fick veta sanningen.

Den som har följt landstingspolitiken vet att det för precis ett år sedan fördes en intensiv debatt om privatiseringen av mammografin i Uppsala och långa väntetider för bröstcancerpatienter.  Det visade sig vid en uppföljning att hälften av patienterna fick vänta mer än vad som var acceptabelt och avtalat med mammografiföretaget Avesina. Sex till åtta veckors väntan för patienter med remiss och misstänkt bröstcancer var snarare regel än undantag. Högst två veckor är vad medicinska specialister anser är acceptabelt.

Många förtvivlande patienter hörde av sig till mig och jag drev frågan ganska hårt efter att ha fört samtal med Bröstcancerföreningen, facken och specialister inom bröstcancervården. Detta resulterade i en häftig debatt där den borgerliga Alliansen i landstinget hävdade att jag hade fel (och skulle be om ursäkt) för om det förelåg brister i mammografin och hos Avesina så var det Landstingets eget fel (!) inte Avesinas. 

Förklaringen var att landstingets IT- system krånglat under våren på grund av en uppdatering och gjorde att Avesina inte kunde utföra de undersökningar som de ville och hade planerat. Allt ansvar lades på Landstingets IT system. Den borgerliga Alliansen gick så långt att de inte ens vill förhandla om återbetalning av ekonomisk ersättning med Avesina i frågan om bristande avtalsuppfyllelse och det faktum att mammografiföretaget inte kunde leverera det som var avtalat. Allt med hänvisning till att orsaken till problemen enkom var Landstingets IT system och att Avesina blivit ett offer för tekniska problem. 

Men nu har sanningen uppdagats. Med anledning av en revisionsrapport som gjordes framkom förra veckan att det inte alls varit krånglande IT system som varit det huvudsakliga problemet. I en kommentar skriver ansvariga för IT systemen att Avesina vägrat låta sina läkare och personal genomgå nödvändig utbildning för att lära sig hantera IT systemet. Ingen läkare på Avesina hade med andra ord kompetens att hantera den nödvändiga tekniken och när Landstinget erbjöd Avesina nödvändig utbildning vägrade Avesina skicka sina läkare på den utbildning som alla andra läkare i landstinget hade genomgått för att lära sig hantera systemet. Avesina har med andra ord självförvållat försatt sig i en situation som orsakat stora problem för patienterna. Det är den egentliga förklaringen till alla problem.

Inte nog med detta, det var först efter rejält detektivarbete som jag fick veta sanningen.  När ärendet hanterades i Hälso- och sjukvårdsstyrelsen förra veckan nändes inte ett ord om detta och den rapport som presenterades var rensad från denna information. Märkligt och allvarligt. Jag måste ställa mig frågan varför mörkades denna viktiga förklaring? Är det någon som försöker skydda Avesina? Tack och lov sköts numera mammografin av ett annat företag nämligen Unilabs AB som verkar vara seriösa och värdesätter samverkan och god kommunikation i hela vårdkedjan. 

Nedan kan du läsa de delar som magiskt trollats bort eller redigerats från handlingarna som offentliggjorts.

”Under våren 2011 diskuterades samtidigt möjligheten att byta system för mammografi. Efter sommaren lades denna diskussion ned då det inte ansågs vara ett möjligt alternativ. Samtidigt med detta presenterades ett antal åtgärder som ABIS ansåg att man kunde genomföra för att förbättra situationen för personalen på Avesina. Åtgärdspaketet innehöll bl.a. utbyte av hårdvara och fortbildningsinsatser. I början av september var alla arbetsstationer utbytta och flera läkare uttalade att en förbättring kunde märkas. Att man i intervju under oktober-december uttalar sig som om ”inget påtagligt konkret har hänt” är därför förvånande.
   I rapporten skrivs också om en avtalad garanterad tillgänglighet på 97%. Det har till min kännedom aldrig definierats på vad en sådan tillgänglighetsanalys skulle baseras och det  kan därför svårligen ha överenskommits om en nivå i procent.

Handhavandefel
När ABIS i möten med Avesina har påtalat att en del i problemkomplexet sannolikt utgörs av handhavandefel har dessa uttalanden gjorts med vetskap om att ingen läkare genomgått en fullständig utbildning i de applikationer som man är hänvisade till. De flesta mammografiläkare är vana att arbeta i ett annat system varför det inte är någon självklarhet att man utan utbildning kan förvänta sig att behärska systemet till fullo. ABIS har vid ett antal tillfällen erbjudit kortare utbildningsinsatser ämnade för läkarna med vid samtliga tillfällen fått ett nekande svar, någon gång med hänvisning till att det har man inte råd att avsätta tid till.
I rapporten hänvisas också till att ”nästan all personal övergick från landstinget till Avesina vid övertagandet varför detta påstådda problem torde gälla generellt också för berörd personal inom övrig radiologi i landstinget”. Denna slutledning haltar en aning då mammografiverksamheten innan övertagande var analog sett både till bildproduktion och granskning till skillnad från den radiologiska verksamheten i övriga landstinget. Dessutom har samtliga läkare inom övrig radiologi genomgått en grundlig applikations-utbildning inför det att dagens IT-system togs idrift, vilket inte läkarna på Avesina har gjort.
Sett till ovanstånde torde det inte kunna uteslutas att en del av de problem som rapporterats hade kunna undvikas med proaktiva åtgärder såsom utbildning på individ- och/eller gruppnivå.”


måndag 26 mars 2012

Kritiserar sina egna, men konstruktiv kritik är bättre

Det är intressant att folkpartiets tidigare landstingsråd Ismail Kamil nu tar bladet från munnen och bekräftar den kritik som vi i oppositionen försökt få gehör för nämligen att den borgerliga politiska styrningen är mycket bristfällig. Kamil har på sin blogg och i en intervju tagit till ganska hårda ordalag mot den borgerliga landstingsledningen och deras kapitala misslyckande att korta köerna i vården. Bland annat konstaterar han att det är ett politiskt ansvar att vården fungerar och att landstingsstyrelsen och Hälso- och sjukvårdsstyrelsen inte gjort sitt jobb. Han är däremot väldigt tyst när det gäller Produktionsstyrelsens ansvar, troligtvis för att han inte vågar gå så långt som att kritisera sin egen partikollega och ansvarig ordförande i Produktionsstyrelsen. Jag delar hans kritik mot den politiska ledningen i landstinget och har varit tydlig i den, men det är mer intressant i media när en politiker kritiserar en av sina egna. 

Det är också väldigt pinsamt att den borgerliga alliansens landstingsråd inte vill bemöta kritiken att Landstinget i Uppsala län under borgerligt styre blivit sämst i Sverige och att de fullständigt misslyckats med sitt vallöfte. Landstingsstyrelsens ordförande Erik Weiman (M) tiger som muren (i vanlig ordning) och Hälso- och sjukvårdsstyrelsens ordförande Miriam Eriksson (KD) backar från en lovad intervju Radio Uppland i sista sekund. Men det går liksom inte att tiga ihjäl en sådan här stor fråga.

Jag tycker att kritik ska vara konstruktiv, jag tycker dock inte att Kamils kritik riktigt är det. Det finns ett antal åtgärder som är nödvändiga för att kunna åstadkomma bättre resultat när det gäller väntetider och en bättre vård. Målet och fokus måste alltid vara att  minska patienternas lidande, förbättra personalens mycket ansträngda arbetsmiljö och chefernas möjligheter att bygga långsiktigt hållbara lösningar för att ge bra vård. 


Här kommer några av mina förslag som jag återkommande efterfrågat och betonat men som jag inte fått gehör för hos den borgerliga alliansen.

1.    Börja med att få till en ordentlig dialog och förankring där verksamhetsföreträdare och politiken får möjlighet att samtala om utmaningarna och hur de ska lösas.
2.     Ge verksamheterna långsiktiga och realistiska uppdrag så att landstinget kan bygga upp en verksamhet som orkar möta de faktiska vårdbehoven, man kan inte koka soppa på en spik.
3.     Bygg upp en mycket bättre och kontinuerligt samarbete mellan beställarstyrelsen (HSS) och utförarstyrelsen (PS) så att inte olika signaler ges till verksamheterna.
4.     Sist men inte minst: kontinuerlig uppföljning är helt avgörande för att bli bättre. Tyvärr har uppföljningen lyst med sin frånvaro i Hälso- och sjukvårdsstyrelsen.

Jag har påpekat detta åtskilliga gånger men den borgerliga alliansen verkar inte dela mina synpunkter på vad som behöver göras.

Läs mer på:

onsdag 14 mars 2012

Är arbetsgivarpolitik en politisk fråga?


Ett stort antal specialistsjuksköterskor har uttryckt sin oro över det ansträngda läget på vissa avdelningar vid Akademiska sjukhuset. Vårdförbundet har också varit engagerade för att få till en förbättring av arbetssituationen vid ett antal intensivvårdsavdelningar. Det gäller arbetsmiljön och svårigheten att behålla och rekrytera erfaren och kunnig personal. Landstinget är en politiskt styrd organisation och som ägare och förvaltare av sjukhuset så följer också ett politiskt arbetsgivaransvar. Problemet som jag ser det är att högeralliansen hela tiden försöker dribbla bort det politiska ansvaret och hänvisar problem och utmaningar till tjänstemannanivån. Men sanningen är att tjänstemännen och förvaltningsledningarna jobbar på uppdrag av politikerna. Dom har ingen egen agenda utan ska förhålla sig till den av politiken utalade agendan och målen med arbetsgivarpolitiken. Jag menar att arbetsgivarpolitiken under det moderata styre har blivit näst intill obefintlig.  

Socialdemokraterna har hela tiden betonat vikten av en aktiv och innehållsrik arbetsgivarpolitik som får personalen att känna delaktighet, växa och trivas för det är då vi får den bästa vården. Detta görs inte av sig självt utan kräver politiska beslut samt dialog och förankring för att resultat ska uppnås.

Landstinget i Uppsala län ska ha konkurrenskraftiga löner där kompetens, kunskap och erfarenhet och kontinuitet värdesätts och premieras. Framförallt ska vi vara rädda om de lojala och mycket kunniga personalstyrka som jobbat inom landstinget så de inte väljer att lämna oss. Här har vi mycket kvar att göra men ett steg i rätt riktning såte vara att arbetsgivarpolitik är en strategiskt och långsiktigt avgörande nyckel för att kunna producera en god vård till våra patienter.  



torsdag 1 mars 2012

Landsringet kritiseras för bristerna i arbetet med jämlik vård


Jaha, vad var det vi sa? Nu när även revisorerna konstaterar fakta att Landstingets arbete mot jämlik vård inte håller måttet kanske den borgerliga alliansen är benägen att börja lyssna på Socialdemokraternas kritik att vården är ojämlik och så kommer att förbli om inget görs. 

Tyvärr är jämlik vård inte en prioriterad fråga för den borgerliga Alliansen. De har inte visat ett intresse eller förståelse för frågans betydelse och varje gång socialdemokraterna tar upp ojämlikheten i vården avfärdas problemet. Alliansen tror nämligen att mer vårdval, privatisering och konkurrens i vården kommer att öka jämlikheten. Jag kan konstatera att landstinget inte har något systematiskt arbetssätt för mer jämlik vård, alliansen har inga politiska mål som styr mot jämlik vård, det finns ingen definition av vad jämlik vård är och alliansen har infört ett ekonomiskt ersättningssystem i vården som direkt motverkar jämlik vård. Så revisorerna har helt rätt i sin kritik. Vi har krävt att i varje vårdavtal som tecknas ska krav ställas på ett systematiskt arbetssätt för jämlik vård och att det följs upp. Alliansen har avslagit våra förslag.
Läs hela rapporten här