torsdag 24 maj 2012

Bonusar i landstinget

Nu lanserar alliansen i landstinget lönebonusar för anställda. Vid en en första anblick kan förslaget låta riktigt bra eftersom det presenteras som "införande av incitament för resultathantering" och ska göra landstinget till en attraktivare arbetsgivare. Men den praktiska konsekvensen av förslaget som det är konstruerat ger noll kr (!!!)  till anställda i Primärvården. Det är alltså mycket väsen för ingenting och rent ut sagt vilseledande för personalen.   

I de landsting som man vill hänvisa till, där ekonomiska incitament införts, har förutsättningarna varit annorlunda och där har överskottet tillfallit verksamheten för att kunna investera i verksamheten inte till individuella lönebonusar fördelade av politikerna. Vi måste visa tilltro till verksamhetens förmåga att avgöra hur pengarna ska fördelas i verksamheten. I vårt landsting har Primärvården dessutom ett negativt kapital en "ryggsäck"  på minus 53 miljoner som de först måste beta av för att få någon bonus. Dessutom har alliansen tvingat Primärvården och Folktandvården att leverera ett avkastningskrav (återbetalning av budgetpengar motsvarande 5 %) numera kallat "resultatmål" på 30 miljoner som tas i beslag av landstinget på central nivå. Trots att Primärvården levererar ett ekonomiskt överskott i sin verksamhet på närmare 25 miljoner så får de inte behålla de pengarna.  Därför kommer inte Primärvården eller dess anställda att få ett öre i bonus i verkligheten, förrän alliansen ändrar reglerna för det negativa kapitalet och resultatmålet. Resultatmål är bra men det är ohederligt att  inte låta verksamheterna få behålla delar av resultatmålet särskilt när konkurrensneutralitet påstås ska gälla och de privata vårdleverantörerna behåller sin vinst. 

Jag tycker att personalen är värd mer än tillfälliga och mycket osäkra bonusar och patienterna är värda mer än att ekonomiska bonusar och överskott eftersträvas i verksamheten istället för att ha fokus på ökad kvalitet, tid med patienten samt kontinuitet. 

Vi socialdemokrater ser ett större behov och värde i att utveckla vården och förbättra arbetsplatsen genom att låta pengarna gå till bättre utbildningsinsatser, forskningsmöjligheter för olika professioner samt stärkt arbetsmiljö. Vi ser ett större värde i att arbeta för att göra beständiga lönelyft och arbeta långsiktigt för att stärks attraktiviteten i att arbeta för landstinget. Därför säger vi ja till ett incitamentsystem så länge det huvudsakligen går till bättre vård, bättre arbetsmiljö och bättre verksamhet istället för till individuella lönebonusar.

onsdag 16 maj 2012

Socialdemokraternas budget för 2013

Kvalitet, jämlikhet och trygghet - för framtidens vård, kollektivtrafik och kultur

Nu lägger vi fram vår budget i landstinget och den socialdemokratiska vägen handlar om ansvarsfull ekonomisk politik och högt ställda krav på uppföljning av kvalitet och kostnadseffektivitet. Vi vill fokusera på höjd kvalitet, kontinuitet och jämlikhet i vården istället för konkurrens och privatisering. Framförallt måste vårdkedjorna hänga ihop så att ingen patient faller mellan stolarna. De senaste åren har förutsättningarna att bedriva klinisk forskning i landstinget försämrats genom en tilltagande privatisering och upp-styckning av våra sjukhus. För att säkra en fortsatt högklassig nivå behöver stödet öka till den patientnära kliniska forskningen.

Socialdemokraternas politiska linje för landstinget kan sammanfattas med att vi vill få ut maximalt av varje skattekrona i arbetet med att möta de utmaningar som landstinget står inför. Det handlar om att föra en ansvarsfull ekonomisk politik och att ställa krav på uppföljning av kvalitet och kostnadseffektivitet. De ideologiskt betingade privatiseringarna som den moderatstyrda alliansen nu genomför riskerar att kraftigt underminera landstingets ekonomiska ställning samtidigt som kvaliteten på vården äventyras. Socialdemokraterna vill ha valfrihet för patienterna. Den borgerliga landstingsledningen inför valfrihet för de privata vårdproducenterna.

Vi vill prioritera kvalitet och trygghet i vården genom att erbjuda en god vård till våra länsbor och vara en mönstergill arbetsgivare till våra medarbetare. Vi har valt att lyfta upp
35 punkter för ett bättre landsting bl.a. :

·       slopa barnavgifterna i vården (hör moriveringen i Radio Uppland)
·       utveckla ett starkt och sammanhållet Akademiska sjukhus och säger därför nej till ideologiskt betingade privatiseringar
·       öka stödet till den kliniska forskningen och ge särskild prioritet till forskning inom närsjukvården
·       införa att barn under 12 år reser gratis med kollektivtrafiken tillsammans med betalande vuxen
·       ställa krav på uppföljning av kvalitet och kostnadseffektivitet

fredag 4 maj 2012

1 Maj tabbe á la Miriam

Jag vaknade till Radio Uppland i morse som rapporterade om Miriam Eriksson s tabbe (KD och Landstingsråd i Uppsala län) om Första maj i tidningen Tiden. När jag kollar runt på nätet och facebook är det svårt att missa den enorma hysteri som artikeln har vållat och man kan väl konstatera att helhetsintrycket är att det var ett väldigt pinsamt och klantigt uttalande men å andra sidan ska man inte alltid tro på det som står i tidningarna. Det är min erfarenhet i vart fall. Att förmå journalister att citera ”rätt” är minst sagt en utmaning, vilket varje politiker har fått smaka på någon gång.
Man kan väl ändå konstatera att det positiva med hela spektaklet är att numera vet alla och då menar jag verkligen ALLA vad Haymarket massakern är och att första maj framförallt är arbetarrörelsens manifestation för frihet, jämlikhet och social rättvisa.
Jag som jobbat med Miriam och känner henne (som politisk motståndare) vill med anledning av alla skriverier understryka att hon varken är dum eller osympatisk, tvärt om faktiskt. Hon är en av få borgerliga politiker som har ett genuint socialpolitiskt engagemang och eftersträvar hållbara lösningar över blockgränserna. Därför har rapporteringen och hånandet i sociala media gått över styr och blivit både orättvist och väldigt snedvridet.

tisdag 1 maj 2012

1 Maj

Idag i strålande sol har jag manifesterat Första maj genom att delta och hålla tal i Tierps kommun. Det var en underbar stämning, folkfest i ordets rätta bemärkelse. Pampig blåsorkester, ballonger, bullar, kaffe och massor av skratt och härliga samtal.

Temat var Kunskap och arbete för alla. I Socialdemokraterna vill vi vara noga med att betona vikten av ordning och reda i finanserna, innovationer och växande företag inom näringslivet samt investeringar i den unga generationen genom att ge dem kunskap och utbildning för att kunna ta de nya jobben som växer fram. Allt detta är viktiga förutsättningar för att klara och utveckla välfärden. Det är de tre fundament som vi tänker jobba vidare på för att att stimulera till fler arbeten och ökad välfärd.

För mig var det särskilt viktigt att betona hälso- och sjukvården som en av huvudfrågorna i ett välfärdssamhälle. Under borgerligt styre har vården på ett påtagligt sätt präglats av utförsäljningar, privatiseringar sönderslagning, ekonomiskt förfall och ökad ojämlikhet. Så kan vi inte ha det. Socialdemokraterna tänker slåss för att vården ska präglas av kvalitet, jämlikhet och tillgänglighet. Nödvändiga åtgärder som arbete med förebyggande hälsoinsatser, sammanhållna vårdkedjor, socioekonomisk ersättning till vårdcentraler och investeringar i vården för att klara det ökade vårdbehoven är nödvändiga för att behålla och utveckla en god vård.

Syrien och det internationella engagemanget för mänskliga rättigheter, demokrati och frihet är av naturliga skäl en fråga som ligger mig varmt om hjärtat. Första maj handlar inte bara om oss i Sverige. Det handlar mer är något annat om internationell solidaritet och därför ägnade jag många minuter åt att dela med mig av mina känslor för vad som händer i mitt hemland Syrien och min födelsestad Homs.